Voeding

Helft van de honden is ook te dik...

Nieuwe voeding moet allergie bij mensen verminderen

Traktaties met mate zorgen niet voor obesitas

Onderzoek naar droog- versus rauw voer blijft doorgaan

Het heeft niets te maken met de Brexit, maar wel met toenemende aandacht in de media.

Voedselallergie. Je hoort hondeneigenaren er regelmatig over. Er wordt van alles en nog wat beweerd, en de industrie lijkt er gretig op in te gaan. Maar waar hebben we het nu eigenlijk echt over? Dogzine sprak uitgebreid met dierenarts-dermatoloog Dr.

Waar buiten de hondenwereld de kampen vooral zijn verdeeld in klimaatontkenners en klimaatactivisten of wel of niet-roetveegpieten, is de discussie over wel of niet rauw voeren precies diegene die twee kampen tegenover elkaar opzet.

Hondenvoer afmeten met een beker, dat lijkt reuze gemakkelijk. Alleen blijkt het merendeel van de hondeneienaren ofwel te positief, ofwel te negatief, in ieder geval krijgen de honden niet de juiste hoeveelheid.

Uit een uitgebreid internationaal onderzoek van de Universiteit van Helsinki blijkt dat eigenaren van honden rauw voedsel niet beschouwen als een aanzienlijk groter infectierisico in hun huishouden.

Voor honden met overgewicht -de helft van alle Nederlandse en Vlaamse huishonden volgens onderzoekers-  komt er wellicht binnenkort een oplossing. Een nieuw soort hondenvoer waardoor ze net zoveel kunnen eten maar toch afvallen. En bovendien (wellicht dankzij) ook langer leven.

Het is natuurlijk niet echt onverwacht, de meeste mensen die hun hond vegan voeren wonen in de Randstad, en daarbij spant Amsterdam de kroon. Dat blijkt uit cijfers van biologisch hondenleverancier EKO4petz.

In juli 2018 is de FDA  begonnen met het onderzoeken van meldingen van honden die onverwacht  gedilateerde cardiomyopathie (DCM) kregen, gekoppeld aan bepaalde voeding.

Opnieuw is er een onderzoek, uit Zweden deze keer, waarin wordt gewaarschuwd voor het ondeskundig gebruik van rauw vlees als hondenvoeding.

Toegegeven, als een leverancier van (gepersonaliseerd) hondenvoer een rapport over de ingrediënten van andere hondenvoerproducten uitbrengt, en een site die meer dan 1000 andere producten voor hondenvoeding “beoordeelt” kun je je enigszins afvragen hoe objectief die beoordeling is.

Hondenvoedingsfabrikant Hill’s Pet Nutrition roept uit voorzorg vrijwillig een gelimiteerd aantal blikvoerproducten voor de hond terug vanwege een mogelijk verhoogd gehalte aan vitamine D.

In hondenvoer, in de Verenigde Staten althans, zitten hogere concentraties van aluminium en andere zogeheten trace  minerals dan de hoeveelheid die normaal door mensen wordt gegeten. Dat blijkt uit een wetenschappelijke analyse.

Meer dan de helft van de hondenbezitters vindt de gezondheid van hun hond belangrijker dan hun eigen gezondheid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Engeland.

De uitbraak van een slopende en ongeneeslijke ziekte bij honden in Australië is definitief het gevolg van het eten van een bepaald soort hondenvoer. Dat is door wetenschappers van de Universiteit van Melbourne bevestigd.

Vooralsnog alleen via dierenartsen in de USA of Canada verkrijgbaar, maar Purina Nestle komt met een voedingssupplement dat honden met angstgedrag moet kalmeren. Het product, Calming Care, komt per januari 2019 in de VS in de gecontroleerde (prescriptie)verkoop.

Geurbeleving sluit sterk aan bij de emotionele reacties van zowel mens als hond, een biologisch feit dat hondenvoerfabrikanten kunnen gebruiken om de loyaliteit van klanten te vergroten. 

Het Amerikaanse dierenwinkelbedrijf “Petco” komt vandaag met een bijzondere stap. Alle dierenvoeding met kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen wordt uit de ruim 1500 winkels van het bedrijf in de VS verbannen. “At Petco, we love pets. A lot.

In honden- en kattenvoer blijken flinke hoeveelheden glycofosfaat te zitten, in ieder geval in de onderzochte merken, 18 in totaal. Het gaat om Amerikaans onderzoek, dus ook om merken die vooral in de USA worden geproduceerd en verkocht. 

Op 3 september besteedde het televisieprogramma Radar aandacht aan hondenvoeding, en meer specifiek aan het gehalte schildklierhormoon in verse voeding.

Hoewel ons de komende week nog zomerse temperaturen zijn beloofd, maken we ons klaar voor het najaar.

De voor- en nadelen van vers vlees voeren aan je hond liggen de laatste tijd onder een vergrootglas. Er worden risico’s onderzocht, maar er zijn ook voordelen.

Taurine is een stof die noodzakelijk is voor het goed functioneren van het lichaam, ook het hondenlichaam. De onderzoeken die ernaar gedaan zijn, zijn nog vrij beperkt. We weten uit onderzoeken bij ratten wel iets meer, maar of dat ook van toepassing is op honden?

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een opmerkelijke waarschuwing laten uitgaan. Volgens de FDA zijn er aanwijzingen dat zogeheten graanvrij hondenvoer bij honden die daar geen erfelijke aanleg voor hebben ook kan leiden tot DCM, dilatated cardiomyopathy, oftewel een vergroot hart.

Wie voor een speciaal dieet, voorgeschreven door de dierenarts, op de speciale voeding van de dierenarts moest overstappen wist dat het dan brok zou worden. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar voor versvoerders is dat het vaak wel.

Honden worden eerder aangetrokken tot vetrijk voedsel, maar katten duiken met nog meer enthousiasme op koolhydraten. Dat blijkt uit recent onderzoek dat de voedingsgewoonten van deze twee heel populaire huis dieren bekeek.

We kennen het allemaal, net als steeds meer mensen een paar kilootjes teveel hebben, zijn ook onze honden steeds vaker te dik. En, opnieuw een vergelijking, net als bij ons zijn het dezelfde boosdoeners: de voorkeur voor vet en suiker.